Når virksomheder tilpasser og arbejdspladser forsvinder

af Jens Bollerup, Ledercoach hos MindMinders

Jens Bollerup organisations- og ledelsescoach hos psykologhuset MindMinders

Store virksomheder som fx Danfoss, Vestas, Jyske Bank og Bestseller har den seneste tid skilt sig af med hundredevis af medarbejdere. Danfoss og Bestseller fik en del omtale og kritik i de landsdækkende nyheder, imens ikke mange har hørt om Jyske Banks organisatoriske ændringer, og at fx Vestas tilpasser sig markedsvilkårene sker løbende. Men for den enkelte medarbejder gør det næppe den store forskel. Og så måske alligevel … er det lettere, at være én blandt mange ved en fabrikslukning eller ramt af Coronakrise, end den “prikkede” i en organisationstilpasning? Det er i hvert fald forskellige forløb, der bør håndteres psykologisk forskelligt.

De uundgåelige forandringer

At markedsvilkår og teknologier ændres sker for alle virksomheder. Hvor mange af os har ikke haft et kamera med Kodak-filmrulle, en floppy-disk, eller ringet fra en telefonboks? Imens nye muligheder er dukket op med IPads, mobiltelefoner og APPs. Og vi har set hvordan en finanskrise eller epidemi kan udhule virksomhedernes økonomi.

byggearbejder

Nye teknologier, sygdomsudbrud i Kina, følgerne efter Brexit eller en amerikansk handelskonflikt kan således ramme os. Dette er vi tvunget til at forholde os til, da stigende omkostninger eller tabt omsætning kan koste arbejdspladser. Sker dette bliver håndteringen heraf et anliggende mellem den enkelte medarbejder og virksomheden. I yderste konsekvens kan det blive et spørgsmål om, hvordan virksomheden og medarbejderen kommer godt videre – hver for sig.

Medarbejdervilkårene forandres også

Et sådant brud kan handle om et rimeligt varsel, økonomisk kompensation, omskoling eller kurser og meget andet. Det kan også handle om måden hvorpå det håndteres psykologisk set, så medarbejderen kommer godt videre i en ny arbejdsrelation. I mange tilfælde har en betroet medarbejder med mange års loyal ansættelse jo nærmest udviklet et familiært forhold til virksomheden og kollegerne. Båndene til kollegerne kan ofte være tættere end til biologiske familiemedlemmer. Så når et brud udløser en psykisk reaktion, er det ikke bare helt naturligt, men for manges vedkommende også helt uundgåeligt. Uagtet begrundelsen og baggrunden for afskedigelsen.

Det er noget vi hos MindMinders møder, når vi arbejder som erhvervspsykologer for virksomheder, af samme slags som dem jeg indledte med at nævne. Det er nemlig ikke “bare” medarbejdere i mindre og måske mere skrøbelige virksomheder, der rammes. Det sker også for milliardkoncerner i global konkurrence. Så står du for at skulle afskedige – eller bliver afskediget – kan jeg kun opfordre til at du rækker ud efter en af mine kolleger hos MindMinders, der har erfaring med den slags arbejdspsykologiske udfordringer.

God lørdag til dig!