Eksamensangst?
Mange har eksamen på programmet i disse dage, og mange oplever svær nervøsitet eller ligefrem angst i den forbindelse. Jeg har selv oplevet den famøse klap gå ned da jeg studerede. Siden har jeg samlet 10 gode råd til at forebygge eksamensangst samt håndtering af angsten, hvis den alligevel dukker op. En del af dem hjalp mig 🙂
Min egen oplevelse
Jeg husker alt for tydeligt, hvordan jeg under mine studier i England skulle fremlægge en artikel om et meget afgrænset forsøg, jeg havde lavet. Jeg tror, det var min første fremlæggelse på engelsk og jeg var helt naturligt nervøs inden. De tekniske ting var på plads, mine medstuderende og undervisere sad foran mig og jeg åbnede munden. Derfra og til jeg blev ‘vækket’ af deres klapsalve, står stadigvæk som en sort tåge for mig. Jeg husker kun sus for mine ører og slørrede ansigter for mine øjne, mit hjerte der hamrede afsted og mine tanker, der kørte i ring; ‘hvad sker der? – hvad sker der?’ Jeg aner ikke, hvad jeg fik sagt, men udfra deres klapsalve kunne jeg overbevise mig selv om, at det måtte have været rimelig sammenhængende og i overensstemmelse, med deres forventninger. Jeg spurgte aldrig nogen om det, det var jeg for flov til!
Siden har jeg øvet mig, blandt andet ved at følge en del af rådene nedenfor. Nu rører det mig ikke længere at tale for mange mennesker – jeg kan stadigvæk miste tråden og gå i stå. Når det sker, er jeg åben om det og så er der som regel en blandt publikum, der hjælper mig tilbage på sporet, ellers finder jeg tråden selv. Jeg tænker, det er meget menneskeligt og flere har faktisk sagt til mig, at min åbenhed om det jeg finder svært har inspireret dem til også at være åbne.
10 Råd
1. Når du læser op til eksamen så husk at læs efter tid og ikke antal sider.
2. Hold pauser! Tag ikke natten i brug og læs max 45 min. ad gangen efterfulgt af pause på 15 min. Under pauserne er det godt med bevægelse og husk punkt 7, hvis det gælder for dig.
3. Det handler mindre om at kunne huske hele pensum end at være en god formidler, så øv dig i at argumentere, tage fejl, finde nye argumenter og præcisere dine pointer
4. Tænk tilbage til en god eksamensoplevelse og identificer de strategier du brugte som virkede. Gentag dem!
5. Gør det samme med en dårlig eksamensoplevelse og identificer de strategier du brugte som ikke virkede. Undgå at gentag dem!
6. Negative tanker om dine evner eller resultater øger eksamensangst. Stop med at tænke negativt!
Tanke-stop-øvelser er hjælpsomme her:
Når du opdager, du tænker negativt, skal du sige STOP til dine tanker og tvinge dig selv til enten at
– vælge en farve og scan rummet du opholder dig i for ting i den farve. Nævn dem for dig selv!
Eller
– tælle ned fra 100. Er det for let til at de negative tanker kommer tilbage, kan du gøre det med et spring på 3 – 100, 97, 94…
7. Find ud af, om du oplever øget stress, når du er sammen (også virtuelt) med andre, der skal til eksamen. Husk det er helt ok at gøre det, der virker bedst for dig. Hold afstand til andres stress!
8. Husk på du er ikke den første eller eneste, der kæmper med svær nervøsitet eller eksamenangst, så prøv om du kan være åben om det. Din lærer og sensor vil gerne hjælpe, så oplys dem om din udfordring, når du kommer ind i eksamensrummet.
9. Hvis du mærker angsten, så stil dig selv spørgsmålet ‘hvad er det værste, der kan ske?’ Svaret afspejler hvilke katastrofetanker, der gemmer sig i din angst. Når du er klar over dem, skal du lave sandsynlighedsberegninger: Hvor realistisk er det egentlig, at noget så forfærdeligt kan ske?
10. Overmander angsten dig fortsat, og begynder du at mærke den i kroppen, så er det vigtigt, du fokuserer på din vejrtrækning! Øv dig i denne vejrtrækningsteknik inden din eksamen
- Træk vejret dybt ind i 4 sek.
- hold vejret i 4 sek.
- ånd langsomt ud i 4 sek.
- hold vejret i 4 sek.
- gentag 5 gange med hånden på maven, så du kan mærke din vejrtrækning.
Ovenstående råd virker kun, hvis du følger dem. Så vil du forebygge eksamensangst eller komme den til livs, så gi´ rådene en chance! De virker, det garanterer jeg 🙂
Ville linke til studenterrådgivningens app men det driller. Du kan finde den ved at google ‘app og studenterrådgivningen’.
PØJ PØJ og held og lykke
fra Maria